free site maker

Οι νικητές του διαγωνισμού
μας μίλησαν για το έργο τους

Τον Α' Επαινο έλαβαν οι Κώστας Αλιβιζάτος, Σίσσυ Κασιμάτη, Γιάννης Κιτάνης και Κλεονίκη Λύτρα. 

Το γραφείο μας ονομάζεται ALIVIZATOS & KITANIS - ATHENS LOCAL ARCHITECTS. Αναλόγως με τον εκάστοτε τόπο της δραστηριότητας μας, το γραφείο παίρνει και τον ανάλογο τοπικό προσδιορισμό. Επιπλέον πέρα από τα έργα που σχεδιάζονται από το γραφείο μας, αναλαμβάνουμε και εκτελούμε στην Ελλάδα μελέτες διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων, έχοντας ως βάση την Αθήνα.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, η ομάδα σχεδιασμού ήμασταν οι αρχιτέκτονες Κώστας Αλιβιζάτος, Σίσσυ Κασιμάτη, Γιάννης Κιτάνης και Κλεονίκη Λύτρα. Θεωρήσαμε ότι η ενασχόληση μας με τον διαγωνισμό ΑRXELENCE θα μας εφοδίαζε με περεταίρω γνώση και προβληματισμούς πάνω στα αρχιτεκτονικά ζητήματα της προσχολικής εκπαίδευσης. Αυτόν τον καιρό δραστηριοποιούμαστε πάνω στο συγκεκριμένο κτηριακό πρόγραμμα, εξαιτίας μιας ανάθεσης που έχουμε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Πάνω από όλα με το να σχεδιάζει κανείς έναν χώρο για παιδιά, αναπάντεχα γυρίζει πίσω στο χρόνο και μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί τον εαυτό του μικρότερο σε διαστάσεις και ευάλωτο στο περιβάλλον, το οποίο φαντάζει μεγάλο και απειλητικό. Θεωρούμε ότι αυτή η προσέγγιση δίνει μια μεταφυσική χροιά στην διαδικασία του σχεδιασμού. 

Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορούσε ένα μεικτό κτηριολογικό πρόγραμμα με πολύ συγκεκριμένα ζητούμενα για κάθε μία από τις δύο λειτουργίες (βρεφονηπιακή μονάδα και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων). Το στοιχείο που προσθέσαμε, το οποίο χαρακτηρίζει και την πρόταση μας, είναι μια αυλή για αποκλειστική χρήση του Βρεφονηπιακού Σταθμού. Συνοπτικά, η πρότασή μας αρθρώνεται σε δύο διακριτούς κτηριακούς όγκους, κάθετους μεταξύ τους, σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Οι ανεξάρτητοι στο χώρο κτηριακοί όγκοι, χωροθετούνται σε διάταξη «Γ», δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο δύο διαφορετικές προσβάσεις και το μέγιστο δυνατό υπαίθριο χώρο κατάλληλο για παιχνίδι. Η αυλή αυτή ορίζεται από έναν ημιπερατό τούβλινο μαντρότοιχο και τους δύο κτηριακούς όγκους.

Η διάταξη «Γ», εκτός από προγραμματικό έχει και βιοκλιματικό χαρακτήρα. Στον άξονα Ανατολής-Δύσης και στο επίπεδο του εδάφους αναπτύσσεται ο Βρεφονηπιακός Σταθμός, με αποτέλεσμα τα παιδιά και τα βρέφη να απολαμβάνουν το φως του νότιου προσανατολισμού όσο το δυνατό περισσότερο, αλλά και να προστατεύονται από την απευθείας έκθεση τους στον ήλιο μέσω της ελαφριάς ξύλινης πέργκολας. Στον άξονα Βορρά-Νότου, στο επίπεδο του ορόφου, αναπτύσσεται η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων. Η συμπαγής μορφή της από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα προσφέρει σκίαση σε μεγάλο τμήμα της αυλής του Βρεφονηπιακού Σταθμού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τέλος, μέσω της ακολουθούμενης διάρθρωσης δίνεται η δυνατότητα για εξωτερικές λειτουργίες στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, στο δώμα του Βρεφονηπιακού Σταθμού.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν το περιορισμένο μέγεθος του οικοπέδου, το οποίο δεν έδινε τη δυνατότητα για τη δημιουργία ενός κτηρίου με δημόσιο χαρακτήρα. Επιπλέον, το κατακερματισμένο αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά περιβάλλον του Αγίου Στεφάνου δεν επέτρεπε την ομαλή ένταξη καμιάς αρχιτεκτονικής γλώσσας που να βρίσκεται σε διάλογο με τα κτήρια της γειτονιάς. Δημιουργικά, αυτό μας οδήγησε σε μια απόλυτα εσωστρεφή λύση: μια υπερμεγέθης για το παιδικό μάτι αυλή, προς την οποία «ανοίγονται» διάπλατα οι δύο κτηριακοί όγκοι της πρότασής μας, ενώ οι εξωτερικές τους όψεις λειτουργούν παράλληλα σαν στοιχεία που προσφέρουν προστασία από ένα «απειλητικό» περιβάλλον. 

Αυτό που έκανε την ιδέα μας να ξεχωρίσει πιστεύουμε πως ήταν το ότι επανεξετάσαμε μια φαινομενικά κοινότυπη κτηριακή τυπολογία και την αποδώσαμε σε μια απλή και σύγχρονη αρχιτεκτονική μορφή, στην οποία όλα τα ζητούμενα του διαγωνισμού βρήκαν μια στοιχειώδη απάντηση.

Mobirise