html5 templates

Οι νικητές του διαγωνισμού
μας μίλησαν για το έργο τους

Το 2o βραβείο απονεμήθηκε στον Αθανάσιο Αθανασόπουλο και τον Αριστοτέλη Δημητρακόπουλο 

Τα δύο αρχιτεκτονικά γραφεία μας, ArTA και Aristotheke, έχουν προσανατολισμό σε οικιστικά, ξενοδοχειακά και εμπορικά project και το τελευταίο διάστημα ασχολούμαστε αρκετά και με interior designs και ανακαινίσεις. Ταυτόχρονα και οι δύο έχουμε ακαδημαϊκή δραστηριότητα, ο Αριστοτέλης διδάσκει στην Αρχιτεκτονική των Ιωαννίνων και εγώ στο Μaster Αρχιτεκτονικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Συνεργαζόμαστε συχνά και όταν ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός βρήκαμε το θέμα πολύ ελκυστικό, ενώ στο να αποφασίσουμε να συμμετάσχουμε συνέβαλλε και η αξιοπιστία των διοργανωτών, της Alumil και του EIA που δημοσίευσαν την προκήρυξη. Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων έχουμε σχεδιάσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά η συνύπαρξη με τον βρεφονηπιακό σταθμό ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη. Δημιουργεί μια μεγάλη γκάμα χρηστών με μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων αλλά και ηλικιών! Εγώ είχα πρόσφατα μελετήσει τον παιδικό σταθμό ενός μεγάλου ξενοδοχειακού resort και είχα ήδη στο μυαλό μου κάποιες ιδέες.

Θελήσαμε να δώσουμε έμφαση στην οργάνωση των εσωτερικών χώρων γύρω από έναν ηλιόλουστο μεσημβρινό υπαίθριο χώρο, ευρύχωρο και προστατευμένο, ώστε να αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για παιδικό παιχνίδι. Το οικόπεδο είναι αρκετά μικρό, περίπου 500 τ.μ., οπότε αποφασίσαμε να μην διασπάσουμε τον ακάλυπτο υπαίθριο χώρο του. Τελικά καταλήξαμε σε μια διάταξη μαιάνδρου που παρέχει στον χώρο ταυτόχρονα συνέχεια, κλιμάκωση και ποικιλία. Οι δομημένοι όγκοι περιστρέφονται γύρω από την αυλή και η πτυχωτή τους στέγαση παρέχει συνοχή στο σύνολο και συμβάλλει ιδιαίτερα στην εντύπωση οικειότητας, που νομίζουμε ότι ταιριάζει για έναν παιδικό σταθμό. Βασικό - και πιθανώς το πιο καινοτόμο - στοιχείο της πρότασης μας και της βιοκλιματικής στρατηγικής της, είναι η επένδυση των εσωτερικών όψεων με φωτοβολταΪκά πανέλα λεπτού φιλμ. Νομίζουμε ότι η αντίθεση των στιλπνών επιφανειών τους με το άλλο βασικό υλικό το όψεων μας, ένα οικείο, αδρό υλικό, όπως η παλαιωμένη πλινθοδομή, είναι ασυνήθιστη και ενδιαφέρουσα.

Πιστεύουμε ότι η έμφαση στον υπαίθριο χώρο, και στο πως αυτός αποτέλεσε το βασικό, θετικό στοιχείο γύρω από το οποίο οργανώνονται οι δομημένοι όγκοι αντί να αποτελεί το απομεινάρι αυτών, ήταν το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της πρότασής μας. Αυτό δεν το είδαμε σε άλλες προτάσεις και νομίζουμε ότι είναι σημαντικό όταν έχεις τόσο μικρό οικόπεδο και τέτοια χρήση. Που θα παίζουν τα παιδιά, κλεισμένα σε ένα δωμάτιο όλο το χρόνο;
Ομολογούμε ότι απολαύσαμε πολύ τη συμμετοχή σε αυτό το διαγωνισμό, που ήταν καταπληκτικά οργανωμένος και με εξαιρετική κριτική επιτροπή – που είναι το κλειδί για σοβαρή επιλογή βραβείων. Το βραβείο μας ήταν πολύ ευπρόσδεκτο, αλλά πραγματικά χαρήκαμε το σχεδιασμό αυτού του θέματος. 

Mobirise