web templates free download

Οι νικητές του διαγωνισμού
μας μίλησαν για το έργο τους

Τη Β' Διάκριση έλαβαν οι Αθηνά Κωνσταντινίδου και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αθηνά Κωνσταντινίδου και Φανή Κωνσταντινίδου είναι αρχιτέκτονες μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν εκπονήσει πληθώρα αρχιτεκτονικών μελετών, αναπλάσεων δημόσιων χώρων και ενεργειακών μελετών, συμπεριλαμβανομένων παρόμοιων έργων όπως αυτό του διαγωνισμού Arxellence. Έχουν συμμετάσχει και διακριθεί αρκετές φορές σε πανελλήνιους και διεθνής αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Συνεργάτες της ομάδας μελέτης είναι και η Ρίτα Τζέλιου Πολιτικός Μηχανικός σύμβουλος στα ζητήματα στατικής του κτιρίου και η Όλγα Κωνσταντινίδου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός σύμβουλος για τις Η/Μ εγκαταστάσεις. 

Τα μέλη της ομάδας έχουν εκπονήσει μελέτες σχολικών κτιρίων, πολιτιστικών κέντρων, χώρων εκδηλώσεων, κλπ. Ενίοτε, η μελέτη συμπεριλάμβανε βιοκλιματική ανάπλαση και ενεργειακή αναβάθμιση και του περιβάλλοντος χώρου.

Όσον αφορά στην οργάνωση των χώρων του κτιρίου, ο βρεφονηπιακός σταθμός χωροθετείται στο ισόγειο και οργανώνεται σε δύο χώρους, κάθετα διατεταγμένους στην κάτοψη, με πρόσωπο και μεγάλα ανοίγματα στον ανοικτό χώρο, την αυλή του βρεφονηπιακού σταθμού. Οι δύο χώροι φιλοξενούν τους χώρους βρεφών και νηπίων, ενώ στη συμβολή τους εντάσσονται οι χώροι προσωπικού, κοινού και οι βοηθητικές υπηρεσίες. Το κτιριολογικό πρόγραμμα, που απαιτεί έναν σχετικά πυκνό χωρικό καταμερισμό, αντιμετωπίζεται με χρήση διάφανων και ημιδιάφανων διαχωριστικών (γυαλί, ημιδιάφανες κουρτίνες) για να υπάρξει η επιθυμητή διαφάνεια και αισθητική συνέχεια – διάχυση, διαβάθμιση φυσικού φωτισμού, υλικότητες. Γίνεται μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα οικείο περιβάλλον στην κλίμακα των μικρών χρηστών του με ζεστά υλικά και χρώμα.
Η πρόσβαση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων γίνεται μέσω ενός μικρού foyer με είσοδο από την κεντρική οδό. Στον όροφο δημιουργείται δεύτερο foyer από το οποίο εισέρχεται κανείς στην κύρια αίθουσα, έναν ελεύθερο χώρο με μεγάλο ύψος που μπορεί να υποδεχθεί ποικίλες δραστηριότητες. Στον ίδιο χώρο εντάσσεται και μικρό κυλικείο. Σε αντίθεση με τον χώρο του σταθμού οι χώροι της αίθουσας είναι ανοιχτοί, ελεύθεροι με μεγαλύτερα ύψη, διαβαθμισμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται φωταγωγοί στις διαφορετικές επιφάνειες των όψεων.

Η συλλογιστική γύρω από τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου κτιρίου μπορεί να διακριθεί σε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά στην συνύπαρξη δύο χρήσεων με αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά, τον βρεφονηπιακό σταθμό, έναν σχετικά πιο εσωστρεφή χώρο με πυκνότερη χωρική διάρθρωση λόγω προδιαγραφών, με απαιτήσεις ασφάλειας και προστασίας και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για το κοινό, έναν έντονα κοινωνικό και ανοικτό χώρο. Το δεύτερο σκέλος, αφορά τη σύνδεση των δύο διαφορετικών αυτών λειτουργιών σε ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο, μία συνολική εικόνα.


Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν αυτές που μας απασχόλησαν από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού και μας οδήγησαν και στην κεντρική ιδέα, δηλαδή η ένταξη και οργάνωση των δύο διαφορετικών χρήσεων σε ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο. Παρά τα διαφορετικά χωρικά χαρακτηριστικά των δύο χρήσεων επιδιώκεται ένας συσχετισμός των επιμέρους στοιχείων σε ένα ενιαίο και εύκολα αναγνωρίσιμο σύνολο. Η συνοχή εδώ δίνεται με μία κλιμακωτή ογκοπλασία και μία ενιαία επιδερμίδα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου. Οι τρεις χώροι της αίθουσας συγκεντρώσεων (foyer, αίθουσα, κυλικείο) διαμορφώνονται ως τρεις ξεχωριστοί όγκοι διαφορετικών διαστάσεων με εξέχοντα αυτόν της κύριας αίθουσας. Οι εσοχές που δημιουργούνται στον όροφο (ημιυπαίθριοι, ακάλυπτοι), οι εναλλαγές ανοιχτών και κλειστών επιφανειών σε όροφο και ισόγειο, τονίζουν την διάκριση των όγκων και δημιουργούν μια καθαρή αλληλουχία στη διάταξη και τα όρια του κάθε ξεχωριστού όγκου. Η συνθετική αυτή λογική αποτυπώνεται στο σύνολο του κτιρίου. 

Πλην των καινοτόμων συστημάτων αλουμινίου της ALUMIL σημαντικό χαρακτηριστικό της μελέτης αποτέλεσε και η επιλογή μιας ενιαίας επιδερμίδας – κελύφους στο μεγαλύτερο τμήμα του κτιρίου. Το κέλυφος, αποτελείται από διάτρητα αλουμινένια πανέλα βασισμένα στο προφίλ M7032 της ALUMIL. Η επιλογή αυτή έχει έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα και αποτελεί ενοποιητικό και συνεκτικό αισθητικό στοιχείο, στοιχείο διαφάνειας, λειτουργικό ως στοιχείο σκιασμού και προστασίας από τον ήλιο, εφόσον λειτουργεί και ως σύστημα πυκνών και λεπτών κάθετων περσίδων.

Για μας αυτό που κάνει το κτίριο ξεχωριστό, πέρα από τη σχέση του με το άμεσο οικιστικό περιβάλλον της περιοχής είναι η πολύ απλή και καθαρή ανάγνωση της οργάνωσης των χώρων και της γεωμετρίας του κτιρίου, χαρακτηριστικά τα οποία τονίζονται με την επιλογή της ενιαίας «ημιδιάφανης» επένδυσης.
Ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου έργου ήταν αρκετά απαιτητικός λόγω των ιδιαίτερων προδιαγραφών και του πυκνού κτιριολογικού προγράμματος. Η τελική λύση δεν θα ήταν ίδια χωρίς τη συνεργασία με τη μελετητική ομάδα της ALUMIL για την επιλογή των κατάλληλων συστημάτων. Τέλος, το αποτέλεσμα της διάκρισης μεταξύ τόσων συμμετοχών μας χαροποίησε πολύ και η υπέροχη οργάνωση της τελετής βράβευσης δημιούργησε μία ευχάριστη ατμόσφαιρα γνωριμιών και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων. 

Mobirise